Ширак е против разполагане на елементи на US системата за ПРО в Европа
Ширак е против разполагане на елементи на US системата за ПРО в Европа / netinfo

Френският президент Жак Ширак се обяви против намеренията на Съединените щати да разположат в Полша и Чехия елементи от системата си за противоракетна отбрана, предаде Франс прес.

Ширак предупреди, че американските планове, които предизвикват безпокойството на Русия, заплашват да очертаят нови линии на разделение в Европа. "Този проект повдига многобройни въпроси, по които трябва да се помисли, преди да се даде

отговор", подчерта той на пресконференция след края на двудневната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. Ширак не уточни дали европейските лидери са обсъдили американските планове.

Макар че този въпрос не присъстваше в дневния ред на срещата, германското председателство на Европейския съюз не изключи във вторник той да бъде засегнат по време на дискусия за трансатлантическите отношения, отбелязва Франс прес. Агенцията посочва, че като се изключи френският президент, нито един от държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз не е говорил днес по темата.

Франс прес отбелязва още, че за Жак Ширак това бе последна среща на върха на съюза.

Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер се съгласи днес с определението на пресата, че ще е последният динозавър на Европа след оттеглянето на Ширак. Онези, които казват това, не го правят от любов към големите зверове, но това описание само може да ме забавлява, отбеляза Юнкер.

Люксембургският премиер, който заема поста си от януари 1995 г., е доайен на лидерите от Европейския съюз, макар че е едва 52-годишен.

Юнкер изрази съжаление, че френският президент, когото определи като сърдечен човек, се оттегля. "След известни колебания в началото той е сред онези, които правят всичко, за да напредне Европа", отбеляза люксембургският премиер по адрес на Ширак.