Шиндзо Абе
Шиндзо Абе / Gulliver/Getty Images
Японският премиер Шиндзо Абе стана най-дълго управлявалият без прекъсване лидер на страната, но рекордът беше отбелязан без особен шум на фона на притеснения за здравословното му състояние, пишат Асошиейтед прес и Ройтерс.

Абе отбеляза 2799-ия си ден на непрекъснато управление на страната. Той е премиер от 2012 година.

Предишният рекорд по непрекъснато управление на японски премиер беше поставен от Ейсаку Сато, брата на дядо му по майчина линия, заемал премиерския пост непрекъснато в продължение на 2798 дни от 1964 до 1972 година.

65-годишният Абе спечели и рекорда по най-продължително управление на страната миналия ноември, имайки предвид и предишния му едногодишен мандат. Преди 13 години той се оттегли по здравословни причини, което предизвиква опасения за сегашното му състояние, след като днес Абе посети болницата, втори път за две седмици.



По-късно премиерът заяви пред медиите, че е бил в болницата, "за да получи подробните резултати от прегледа си миналата седмица и за допълнителни изследвания". Той увери, че просто се грижи за здравето си и "планира да продължи да работи упорито".
БТА