Шимон Перес прие Джордж Буш в Йерусалим
Шимон Перес прие Джордж Буш в Йерусалим / netinfo

Американският президент Джордж Буш, който е на първото си посещение в Израел, беше приет този следобед от израелския си колега Шимон Перес в Йерусалим.

Перес посрещна американския президент на входа на официалната си резиденция, където беше опънат червен килим. Около 60 еврейски и арабски деца, развяващи американски и израелски знамена, посрещнаха Буш, като пееха и танцуваха фолклорна песен за мира. След това американският президент се подписа в златната книга на президентството.

Утре Буш ще посети палестинските територии.

По-рано днес израелският президент Шимон Перес посрещна Джордж Буш на летището "Бен Гурион" в Тел Авив . Перес каза, че 2008 г. ще бъде решаваща за мира в Близкия изток.

"Следващите 12 месеца ще бъдат моментът на истината в близкоизточния мирен процес. Те ще са жизненоважни. Ако това време не се използва, за да се постигне мир, разрушителните оръжия, войната и тероризмът ще заемат центъра на сцената", каза Перес.

Президентът на Израел допълни, че Иран не бива да подценява израелската заплаха. Той отбеляза, че израелците са последвали съвета на Буш да не подценяват иранската заплаха, но призова Иран да направи същото и да не подценява решимостта на Израел да се защити.

При пристигането си американският президент Джордж Буш каза, че съюзът между САЩ и Израел ще гарантира сигурността на еврейската държава.

Определянето на Израел като еврейска държава обаче може да натежи в преговорите за мир между израелците и палестинците.Този въпрос е спорен във връзка с уреждането на проблема с връщането на палестинските бежанци, отбелязва Франс прес.

"САЩ и Израел са силни съюзници. Източникът на тази сила е общата им вяра в силата на човешката свобода", каза Буш. Той отбеляза, че вижда нова възможност за постигане на траен мир на Светите земи, както и за извоюване на свобода в целия регион.

Визитата на Буш в Близкия изток е коментирана широко и в сирийския печат, който прогнозира провал на това начинание. Тази визита има за цел само да върне престижа на американските управници. Тя ще бъде провал, защото се противопоставя на волята на хората от региона, пише правителственият всекидневник "Тишрин".

Изданието допълва, че главна цел на обиколката на Буш е да мобилизира подкрепата на арабите за американската политика към Иран. "Буш може да постигне компромис, който да удовлетвори Израел, но той ще продължи политиката на заплахи, тероризъм и обвинения срещу Сирия, Иран и движенията, които отказват да се подчинят на американската воля", пише в заключение сирийският всекидневник.