Шикорски: Централна Европа се нуждае от натовски сили
Шикорски: Централна Европа се нуждае от натовски сили / netinfo

Централна Европа се нуждае от "стратегически уверения" от САЩ, а в региона трябва да бъдат разположени сили на НАТО, за да се подчертае значението му за алианса, заяви във Вашингтон полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс.

Посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Полша и Чехия миналия месец бе добре дошло, но военните ресурси ще са по-убедителни от думите, заяви Шикорски. "Ако все още можете да си го позволите, имаме нужда от стратегически уверения", заяви полският външен министър в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Неотдавна президентът на САЩ Барак Обама реши да анулира плановете на предишната администрация за разполагане на елементи от американски противоракетен щит в Полша и Чехия като защита от евентуални бъдещи ракетни нападения от Иран. Полски официални лица заявиха, че Полша ще участва в новия вариант на системата, който предвижда разполагане на ракети прехващачи на бойни кораби и едва тогава в сухопътни бази.

Сега обаче в Полша има само шест американски войници, а неотдавна Русия и Беларус водиха военни учения със стотици танкове близо до Полша, отбеляза Шикорски. "Ако имате от едната страна 900 танка, а от другата - шест войници, ще бъдете ли убедени?", запита той.

Когато Полша бе приета в НАТО преди 10 години, Русия получи уверения, че в региона няма да бъдат разполагани значителни натовски сили, каза министърът, цитиран от БТА. "Тогава обаче никой не си представяше, че няма да бъдат разположени никакви сили. Затова и смятам, че това е нещо, което трябва да се свърши", заяви Шикорски.

Помощник-държавният секретар на САЩ Филип Гордън заяви на същия форум, че САЩ смятат Централна и Източна Европа за основна част от алианса, но добави, че успокоенията за региона не са само, нито главно, военен въпрос.