/ iStock/Getty Images
Всички знаем за Лувъра, музеите Орсе и Помпиду, но Париж също е дом на други, по-малко известни, но също толкова фантастични музеи, посветени на изкуството.

Неподозирани факти за Лувъра, които ще ви изумят

Един от най-красивите със сигурност е Musée des Beaux-Arts, който се помещава в очарователния Petit Palais, който е построен за Световното изложение през 1900 г.  Ако модерното изкуство ли е вашата страст, то тогава Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris е мястото, където обезателно трябва да отидете. 

Какъвто и да е вашият интерес, това ръководство за музеите на изкуството в Париж ще ви насочи в правилната посока.

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
 

Пале Токио
iStock


Разположен в Palais de Tokyo, който е построен за Международната изложба за изкуства и технологии от 1937 г., този просторен музей е посветен на модерното изкуство от 20-ти и 21-ви век. Това е най-добрата галерия, ако се интересувате от Пикасо, Матис, кубизма и сюрреализма.

 

Като музей на град Париж, входът е безплатен (с изключение на някои специални изложби).

Musée Cernuschi: Musée d'Art Asiatique

Cernuschi се намира в един от любимите ни парижки квартали. Разходете се из великолепния парк Монсо и след това разгледайте тази забележителна колекция от картини от 20-ти век, китайско изкуство и далекоизточно изкуство, събрани от богатия финансист Анри Чернуски.

Френската кухня – истории, традиции и оригиналност
 

Чернуши
iStock

Музеят се намира в имение в съседство с парка, така че арт плюс градината ще направят деня ви прекрасен. Това също е музей на град Париж и входът за него е безплатен.

Musée de la Mode et du Textile

 

Задължително място за почитателите модата. В Музея на модата и текстила под един покрив живеят 16 хиляди тоалета, чрез които може да бъде проследена  историята на модата от 16 век до днес. Той разположен в крило на дворцовия комплекс Лувър.

Поради деликатното естество на текстила колекцията на музея се съхранява на сигурно място при контролирани климатични условия, но редовно се организират  тематични изложби, които си струва да бъдат разгледани. Това означава, че винаги има какво ново да се види.

Какво да изберете от френската културна сцена: Театри, галерии, музеи

Guimet Musée National des Arts Asiatiques

Покривайки седем хилядолетия изкуство, музеят Guimet може да се похвали с 20 000 предмета, посветени на азиатските цивилизации - Китай, Япония, Индия и Корея, разбира се, но също така и Хималаите, Афганистан и Централна Азия. 
 

Guimet
Guliver/Getty Images

Покривайки такава широка територия и голямо разнообразие от култури, не е изненадващо, че музеят се гордее с една от най-големите колекции на азиатско изкуство в Европа.

Petit Palais: Musée des Beaux-Arts

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nnomunnn


В тази забележителност на десния бряг на Сена се помещава Musée des Beaux-Arts на град Париж.

Tова място е известно със своята богата колекция от изключителни картини и произведения на изкуството. Там определено ще бъдете изненадани от броя на всички арт "скъпоценности" – от шедьоври на импресионистите до скулптури и дървени изделия.
 

Петит Пале Париж
iStock


Самата сграда си заслужава посещението и заради нейната зимна градина, украсени с мозайка езера и колонади. И всичко това може да бъде посетено напълно  безплатно!

 

Musée du Luxembourg
 

Музей
iStock


Това е първият музей във Франция, отворен за обществеността през далечната 1750 г. Това е малка, очарователна галерия, скрита в Люксембургската градина. Този ренесансов дворец в Париж е построен през 1615-1631 г. по поръчка на кралица Мария Медичи. Всъщност Palais du Luxembourg е дом на френския Сенат и музеят се управлява под негова егида.

Той показва само по една експозиция, която се сменя два или три пъти годишно. През периодите между изложбите музеят не е отворен, така че не забравяйте да проверите предварително дали това съвпада с датите на вашето посещение.

Amusez-vous bien heart

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
parisinsidersguide