Шестима загинаха при експлозия до квартира на ИСАФ в Кабул
Шестима загинаха при експлозия до квартира на ИСАФ в Кабул / снимка: Reuters, архив

Шестима цивилни, сред тях и деца, загинаха при силен взрив, който избухна тази сутрин близо до зданието, в което се намира командването на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), предадоха Ройтерс и ДПА. Поне петима други са ранени при нападението. Експлозията стана в силно охраняван район, в който са разположени дипломатически мисии и резиденции.

Атентаторът самоубиец е на 14 години, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от алианса и местните власти. Нападателят, опасан с пояс с експлозиви, пристигнал с велосипед в непосредствена близост до портала на базата. Талибаните поеха отговорност за нападението, но отрекоха, че атентаторът е непълнолетен, а заявиха, че той е на 28 години и задачата му е била да атакува офисите на ЦРУ в Кабул.

От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан заклеймиха използването на деца за терористични атаки. „Принуждаването на невръстни млади хора да вършат тази мръсна работа е поредното доказателство за жалката тактика на бунтовниците”, каза говорителят на ИСАФ генерал Гюнтер Кац.

Днес мерките за сигурност в Кабул бяха засилени заради възпоменателните прояви по повод 11-годишнината от гибелта на Ахмад Шах Масуд, герой от войната срещу съветската окупация през 80-те години и впоследствие яростен противник на талибаните. Масуд бе убит на 9 септември 2001 г. от бойци на Ал Кайда, представили се като репортери, отбелязва БТА

Днешният бомбен атентат е нов пример за потенциала на бунтовниците да нанасят удари по най-охранявани обекти в Кабул, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че около чуждестранните военни бази в Афганистан обикновено са тълпят деца, които продават дреболии и дъвки с надеждата да изкарат малко пари.