Шестима души, сред които едно дете, пострадаха при руски ракетен удар в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, съобщи УНИАН, като се позова на украинските въоръжени сили.

Ракетата била изстреляна от руски стратегически бомбардировач Ту-22М. Поразен бил жилищен район на неуточнено населено място, където били унищожени няколко жилищни сгради и селскостопански постройки на площ от около 500 квадратни метра, съобщи Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили.

През уикенда бе отчетено засилване на руските ракетни удари в цяла Украйна, отбелязва ДПА. Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска област, Николаевска и Одеска област.

Путин започва първите си посещения в чужбина след началото на войната в Украйна

В Донбас, на изток, след като установи в събота пълен контрол над Северодонецк, руската армия се опитва да блокира от юг неговия град близнак Лисичанск с помощта на артилерийска стрелба, съобщи днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от агенция Укринформ.

Силите на провъзгласената от подкрепяните от Русия сепаратисти "Луганска народна република" (ЛНР) и руски военни части са влезли в Лисичанск от пет места едновременно. По улиците се водят активни сражения, като обръчът около останалите в града украински войници непрекъснато се затяга, каза пред ТАСС източник, близък до "Народната милиция" на ЛНР.

Руски ракетен обстрел край Черкаси в Централна Украйна

Сепаратистите от Луганска област съобщиха още за три обстрела от страна на украинската армия през последното денонощие. При един от тях, по град Кременная, е била убита една жена и са били ранени трима души.

Сепаратистите от "Донецката народна република" съобщиха за 33 обстрела от украинска страна през последното денонощие. Убити били двама цивилни - в Горловка и в Доля. Десет души били ранени - в Горловка, Донецк и Александровка. Тези информации не може да бъдат потвърдени по независим път.

Общо над 2,1 милиона бежанци, сред които 340 хиляди деца, са влезли от Украйна в Русия от началото на войната, съобщи за ТАСС източник от руските силови структури.
БТА