Шест часа разпитваха българка за измами в Италия
Шест часа разпитваха българка за измами в Италия / netinfo

Българката Галина Новачева Христова се яви в прокуратурата и вместо да се възползва от правото си на мълчание, прие да бъде подложена на разпит, информират всекидневниците "Провинча ди Комо" и "Кориере ди Комо".

Поканена да се яви пред обвинителя, подследствената се представи в прокуратурата и започна да говори. Тя не избягна многобройните въпроси на прокурора Мариано Фада, макар че имаше правото да не отговаря. Българката бе разпитвана в продължение на шест часа и нейният адвокат е много доволен от внесената яснота около нейната роля на директорка на така наречения лечебен център за хора, страдащи от психогенни разстройства на храносмилането като анорексия и булимия, се посочва в информациите.

Изяснихме всичко, няма какво да крием и мога да кажа, че сме доволни. Внесохме яснота по нашата позиция, без да навлизаме в обвиненията, отправени към останалите подследствени. Моята клиентка успя да демонстрира пълната си непричастност към приписваните й деяния. Вярно е също така, че представихме документация, предимно дипломи на моята довереничка, която е завършила висшето си образование в България и е била изпратена на стаж в Италия, твърди защитникът на българката, адвокат Масимо Амброзети.

Не разговарям с журналисти - отвръща Галина на италианските репортери. "Името ми е по всички български вестници, които ме обрисуваха като престъпница, което е пълен боклук".

Може и да не е сензация, но безкрайният разпит на 40-годишната българка е несъмнено основополагащ елемент от следствието за предполагаемата банда от измамници, отдала се на лечението на млади жени, страдащи от анорексия и булимия. Христова е висока 180 см, с атлетическо телосложение. Пристигнала е в Италия преди десет години като стажантка със стипендия от 300 долара, отбелязват всекидневниците.

Миналата седмица прокуратурата в Комо обвини швейцарец, трима италианци и българката в престъпен сговор с цел измама и незаконно упражняване на медицинската професия. Според местните медии оборотът им е достигал до един милион евро годишно и бизнесът им се състоял в експлоатиране на личните драми на хора, страдащи от психогенни разстройства на храносмилането като анорексия и булимия. Прокурорът Мариано Фада обвини 62-годишния Валдо Адолфо Бернаскони, швейцарец от Лугано, че е главатар на бандата измамници. Италиански вестници твърдят, че той е почетен консул на Хърватия, живее в луксозна вила в Лугано и няма намерение да се появява в Италия.