Шегите са любимо оръжие на противниците на Качински
Шегите са любимо оръжие на противниците на Качински / снимка: БГНЕС

Полска гатанка: "Защо французите трябва да се смятат за щастливи, че имат Саркози?" Отговорът: "Защото няма близнак". Между приятели или по интернет, шегите за братята Качински бързо се разпространяват и вече са се превърнали в обществен феномен в Полша, където в неделя ще има предсрочни парламентарни избори.

За възрастните, които познават добре комунистическата диктатура, тези шеги напомнят много за скърцащите истории, които тайно се разказваха, за да осмеят режима и неговата слаба икономика.

"Присъстваме на същия феномен, както в края на комунизма. Хората и най-вече интелектуалците, не приемат тази власт, както беше едно време", твърди политологът Кажимеж Кик.

Но в 2007 година хората вече не се задоволяват с предаването на историите от уста на уста. Клюките срещу Качински използват цялата палитра на новите технологии: имейл, sms и, разбира се, видео. Почти всекидневно полските потребители на интернет получават нов линк или намират преправена снимка или осмиващ клип.

Едно видео за "Клонингите атакуват", което показва как милиони Качински се подготвят да завладеят света, е гледано от повече от 2,1 милиона души по You Tube. В навечерието на изборите най-големият и сериозен полски седмичник "Политика" публикува приложение с най-добрите творби на своя карикатурист Андрей Млечко.

Братята Качински, родени преди 58 години с 45 минути разлика, са мечтаният от хумористите обект. Това са единствените в света близнаци на власт. Дребни и добре закръглени, те носят фамилно име, което произхожда от полското съществително "качка" (патица). Някои вицове злобно засягат не дотам атрактивния им външен вид. Например: "Какво правят Качински на игрището за тенис? Играят волейбол."

Аналозите с патица са навсякъде. Често имперският орел от полския герб е превърнат в плаваща птица. Един от най-популярните клипове преобразява реч на президента Лех Качински.

"Бих искал да кажа само три думи на всички поляци". И чрез монтаж, тези три думи стават "Па, па, па", докато носът и устата му се удължават, за да се превърнат в клюн на паток.

Хумористите си играят също и с предизвикалите дискусия действия на братя Качински, които използват специалните служби и полицията за борба с корупцията, за да подслушват разговорите между министрите и депутатите. В една карикатура на Андрей Млечко се вижда управител, който предлага на двойка в ресторанта: "А срещу бакшиш ви гарантираме ядене без подслушване".

Подигравки се сипят и върху авторитарните тежнения на двамата близнаци, особено на министър-председателя Ярослав Качински, когото много от полските журналисти сравняват с Владимир Путин. Друго култово видео показва кадри на севернокорейската телевизия, в които благодарение на успешен монтаж "народните маси" посрещат Ярослав Качински като "двойната усмивка на слънцето на Татрите" и "светлия лъч на земите на Вистула" (Вистула е латинското название на река Висла - бел. ред.).

Твърде докачливи, двамата братя съвсем не харесват тези шеги. През юли 2006 година Лех Качински отказа среща на върха в Германия с Жак Ширак и Ангела Меркел, защото немски вестник публикува язвителен материал за близнаците. Но самите те подхранват нови сюжети за вицове. Ярослав Качински накара много хора да се смеят, след като сподели пред един седмичник, че няма банкова сметка и че депозира всичко в "сметката на мама".

"На управляващите Полша им липсва класа. Така че политическият живот предлага на хумористите готови ситуации", твърди политологът Кажимеж Кик. (БТА)

На втората снимка: Лех Качински