Шефът на US разузнаването: Сноудън нанесе огромни щети
Шефът на US разузнаването: Сноудън нанесе огромни щети / снимка: Guliver/Getty Images

Директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви във вторник, че въпреки проблемите, пред които е изправено то, не планира да се оттегля от поста до януари 2017 г., когато изтича президентският мандат на Барак Обама. Според Клапър действията на бившия сътрудник на разузнаването Едуард Сноудън са причинили огромни щети на националната сигурност на САЩ.

"Работил съм в тази област повече от 50 години и мога да кажа, че последната година и половина беше един от най-трудните периоди за разузнавателната общност на САЩ ", каза Клапър по време на конференция в Тампа, щата Флорида, посветена на проблемите на разузнаването. Той също така отбеляза, че бюджетът за националното разузнаване на САЩ, който в момента се оценява на около 45 милиарда долара, очаква по-нататъшно намаляване.

Клапър, който стана директор на националното разузнаване през 2010 г., координира работата на всички 17 американски разузнавателни агенции. По думите му, той иска да завърши работата по интегриране на информационните системи на тези служби и ведомства.

Един от най-сериозните проблеми, пред които наскоро се изправи американското разузнаване, според Клапър, е предаването на секретна информация за програмата за глобално наблюдение на Агенцията за национална сигурност от бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън на медиите.

Клапър заяви, че действията на Сноудън са причинили огромни щети на националната сигурност на САЩ. "Тези течове доведоха до това, че нашите противници, главно терористи, промениха тактиката си на комуникация", каза Клапър. Разкритията на Сноудън, публикувани в медиите, донесоха награди Пулицър на "Гардиън" и "Вашингтон пост".