Шефът на Роснефт попадна под ударите на US санкциите срещу Русия
Шефът на Роснефт попадна под ударите на US санкциите срещу Русия / снимка: БГНЕС

САЩ наложиха санкции на седем руски официални лица и на 17 компании, свързани с приближения кръг на президента Владимир Путин като наказание за "провокативните действия" в Украйна, съобщава БГНЕС, като се позовава на АФП.

Вашингтон затяга и изискванията за издаване на лиценз на компании, изнасящи високотехнологична продукция за Русия, която може да се използва за военни цели, съобщи Белият дом в комюнике, публикувано в Манила, където президентът Барак Обама е на държавно посещение.

"САЩ предприема нови действия днес в отговор на продължаващата незаконно намеса на Русия в Украйна и провокативните действия, които подкопават демокрацията в Украйна и заплашват нейната сигурност, мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни в комюнике.

Той каза още, че Русия не е направила нищо, за да изпълни договореното споразумение в Женева с Украйна, ЕС и САЩ. "Участието на Русия в неотдавнашното насилие в Източна Украйна е неоспоримо", заяви Карни. Санкциите следват обявените преди време мерки срещу други членове на близкото обкръжение на Путин и на руска банка.

Те обаче не са конкретно насочени срещу сектори от руската икономика като енергетиката и минното дело. Санкционираните компании са Авиа груп лимитид, банка Северний Морсой, банка ИнвестКепитъл, Трансойл, Волга рисърсис груп, банка SMP, банка Собин и Зест лизинг.

Сред официалните лица с наложена забрана за пътуване и замразени активи, е Олег Белаванцев, който през март беше назначен от Путин за пратеник на президента в Крим. Сергей Чемезов, генерален директор на Ростек, държавната програма за развитие на промишлеността и износа, също е включен в списъка. Американското министерство на финансите съобщи, че той е доверен съветник на Путин. Санкции са наложени още на вицепремиера Дмитрий Козак и на директора на Федералната служба за защита Евгений Муров. В списъка са включени още депутатът от Държавната дума Алексей Пушков и Игор Сечин, президент и председател на Борда на директорите на Роснефт, водещата руска петролна компания. "Сечин прояви пълна лоялност към Владимир Путин, ключов компонент за настоящото му положение", отбелязва американското финансово министерство.

По-късно стана ясно, че Европейският съюз ще добави 15 нови имена към списъка си със санкции срещу отговорните за украинската криза лица, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

В черния списък ще бъдат включени руски високопоставени лица и проруски настроени украинци.

Мярката бе одобрена от посланиците на страните членки на ЕС, които се срещнаха в Брюксел заради липсата на каквото и да било понижаване на напрежението около кризата в Украйна.