военно разузнаване
военно разузнаване / iStock/Getty Images
Шефът на Агенцията за разузнаване на Косово Шпенд Маджуни подаде оставка днес. Той заемаше поста от април 2018 г., съобщава МИА, цитирани от БГНЕС.

Новината беше публикувана от премиерът Харадинай в страницата му във Фейсбук, като той информира, че е приел оставката и в същото време е удостоил Маджуни с орден „Скендербег“ за приноса му в изпълнението на държавните и институционални задължения.

„Приех оставката на Шпенд Маджуни от поста му начело на разузнаването в Косово. Благодаря за професионалното сътрудничество досега в защита на сигурността на страната ни и народа. За приноса му към изпълнението на държавните и институционални задължения отличих г-н Маджуни с орден „Скандербег“ за професионализъм и ангажираност в държавната служба“, написа министър-председателят в оставка.

Според Харадинай, "по време на този мандат правителството на Косово последователно се застъпва за укрепването на правовия ред и институциите за сигурност в страната", като "ролята на Маджуни е особено важна, превръщайки агенцията в една от най-професионалните и надеждни институции днес в страната и извън нея."

Все още няма информация за причините за оставката, но е сигурно, че Маджуни се оттегля поради смяната на властта, която се очаква скоро след като приключиха предсрочните парламентарни избори на 6 октомври, спечелени от опозиционните партии.

БГНЕС припомня, че на 21 октомври 2018 г. косовската опозиционна партия Движение Самоопределение поиска моралната оставка или освобождаване на служители по сигурността заради скандал, в който бяха замесени синът и внукът на директора на Агенцията за разузнаване Шпенд Маджуни. При акция полицията откри у тях незаконни оръжия и наркотици.

На 13 октомври при претърсването на автомобил "Голф", в което са били синът и внукът на директора на Агенцията за разузнаване Шпенд Маджуни, косовската полиция е открила наркотици, както пистолет и нож.

Превозното средство, което е било спряно, е собственост на Енвер Маджуни, баща на директора на Агенцията за разузнаване, т.е. дядо на двамата задържани. Енвер Маджуни е известен сред косовската общественост като бивш полицейски началник, а синът му Шпенд, преди да бъде назначен за ръководител на Агенцията за разузнаване, е бил директор на полицията на Косово, от времето, когато премиер беше настоящият президент Хашим Тачи.