Шефът на Дойче телеком обеща да изясни скандала с подслушването
Шефът на Дойче телеком обеща да изясни скандала с подслушването / снимка: БГНЕС
Главният изпълнителен директор на "Дойче телеком" Рене Оберман потвърди желанието да се хвърли светлина върху скандала, който тресе най-големия европейски телекомуникационен оператор, и успокои клиентите, че данните им са защитени, предаде Франс прес.

„Нашите сътрудници вършат добре и прецизно работата си. Онзи, който нарушава закона и правилника на компанията обаче трябва отговаря за това независимо от ранга си”, подчертава Оберман.

По въпроса за неговото лично участие в аферата Оберман казва: "Научих за един първи случай на злоупотреба с данни в "Дойче телеком" миналото лято, след което не съм крил каквото и да било, а си направих нужните лични и организационни заключения. Тези практики трябва да се изяснят и ако мога да съдействам, ще го направя", каза той.

Преди няколко дни прокурори от Бон съобщиха, че са започнали разследване на "Дойче телеком" по подозрения в подслушване на телефонни разговори на мениджъри и журналисти с цел да се проследи потенциално изтичане на информация.

"Дойче телеком" призна, че през 2005-2006 г. се е практикувало подслушване. Целта на наблюдението над членове на надзорния съвет на компанията и журналисти била да се открие източникът на изтичането на информация в печата, допълва БТА.

Ако погледнете компаниите от индекса DAX на Франкфуртската фондова борса ще установите, че не сме били единствените, които са шпионирали журналисти, изтъкна пред "Билд ам зонтаг" Ханс-Юрген Кноке, който между 1998 и 2004 г. отговаря за сигурността в "Дойче телеком". Въпреки че потвърди съществуването на шпионски практики в телекома, Кноке не пожела да цитира имена на други фирми, отбелязва АФП.