Шефът на ЦРУ подаде оставка заради любовна афера
Шефът на ЦРУ подаде оставка заради любовна афера / снимка: Reuters

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс подаде оставка заради извънбрачна връзка, предаде Ройтерс.

Заместникът му Майкъл Морел временно ще изпълнява длъжността директор на ЦРУ, съобщи директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър.

Петреъс е изпратил писмено оставката си на президента Барак Обама. "С оставката на Дейв нашата страна губи един от най-уважаваните държавни служители", каза Клапър, без да уточни причината за оставката, отбелязва БТА.

Петреъс заявява в послание до работещите в ЦРУ, че се оттегля, защото има извънбрачна връзка. "След като бях женен 37 години, проявих изключително слаба преценка, като започнах извънбрачна връзка. Подобно поведение е неприемливо и за съпруг, и за ръководител на организация като нашата", заявява Петреъс, цитиран от Ройтерс.

Барак Обама прие оставката на Дейвид Петреъс и го определи като един от най-силните водачи на поколението си, предаде Ройтерс. Петреъс е награждаван бивш боен командващ, който пое ЦРУ през 2011 г. "Убеден съм, че ЦРУ ще продължи да се развива и изпълнява основната си задача и имам пълно доверие на и.д. директор Майкъл Морел", се казва в изявление на Обама. Той заяви, че мисли и се моли за Петреъс и жена му. "Желая им всичко най-добро в този тежък момент", каза той. 

Генерал Петреъс е бивш командващ Централното военно командване на САЩ и командващ американските части в Ирак и в Афганистан.

Генералът поддържал извънбрачна връзка с журналистката Пола Броудуел, която написа за него биографична книга, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление пред журналисти на сътрудници на американската администрация. Петреъс обявил, че подава оставка едва след като висшето ръководство на страната научило за извънбрачните му връзки в резултат от разследване на ФБР за изтичане на поверителна информация от правителствени учреждения.

По време на разследването било установено, че Броудуел се опитвала да влезе в личната електронна поща на Петреъс. Връзката й с генерала станала известна след като тя била поставена под наблюдение. 

Двамата се познават отдавна. Броудуел е полковник от въоръжените сили на САЩ в оставка, служила е 15 години в армията, завършила е военната академия "Уест пойнт" и е работила като военен анализатор. Докато пишела книгата за Петреъс, тя много пъти го е придружавала по време на задгранични пътувания, в това число и в Афганистан.

Самата Броудуел е омъжена и има две деца. 

Майкъл Морел, който бе назначен от Белия дом за временно изпълняващ длъжността директор на ЦРУ, може след време да бъде назначен за постоянно на тази длъжност, посочва ИТАР-ТАСС. Сред потенциалните кандидати се споменават и имената на двама от най-близките сътрудници на президента Обама - Том Донилън и Джон Бренън, които заемат постовете на съветници съответно по националната сигурност и борбата с тероризма.