Шефът на ЦРУ не се е заклел пред конституцията на САЩ
Шефът на ЦРУ не се е заклел пред конституцията на САЩ / снимка: Reuters, архив

Новият шеф на ЦРУ Джон Бренън се е заклел по свое изрично настояване с ръка върху специален екземпляр на проекта на конституция, извадена заради него от националния архив на САЩ. Проблемът е, че този документ е от 1787 г. и не съдържа т.нар. Закон за правата - 10 поправки към основния закон на САЩ, гарантиращи правата на техните поданици и защитата на собствеността, съобщава електронно издание.

Дали поради спецификата на тайната си работа или по друга причина, Бренън положи клетва на закрита за медиите церемония пред вицепрезидента Джо Байдън.

По повод на „секретната клетва” Джош Ърнест, специален помощник на президента на САЩ и първи заместник-говорител на Барак Обама, каза: „Има нещо, което трябва да уточня. Директор Бренън положи клетва с ръка върху оригинален проект на конституцията от 1787 г., съдържащ собственоръчно нанесени бележки и допълнения на Джордж Вашингтон”.

Ърнест допълнил, че документът бил изваден от националния архив по специалното настояване на Бренън като демонстрация, че САЩ са нация на правото и закона, посочва БГНЕС. Той припомня още, че конституцията на САЩ е приета през 1789 г., 10-те поправки официално стават действащи от 15 декември 1791 г.. Т.е. документът, пред който се закле на 8 март шефът на ЦРУ, не съдържа т.нар. Закон за правата - 10 допълнения към конституцията на САЩ, гарантиращи правата на поданиците им?!

В частност документът, върху който Бренън положи лявата си ръка, не гарантира свобода на словото и на пресата, нито защитата от „безпричинни обиски и конфискации”.

През 1787 г. Томас Джеферсън, който като посланик във Франция е бил свидетел на вредите от абсолютната монархия, пише на Джеймс Мадисън: „Законопроектът за правата е това, което ще защити хората от всяко правителство на земята”.