Схефер: НАТО работи здраво, за да избягва цивилните жертви в Афганистан
Схефер: НАТО работи здраво, за да избягва цивилните жертви в Афганистан / netinfo

НАТО работи здраво, за да промени методите си на действие, за да се избегнат цивилните жертви. Това заяви генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер, цитиран от Асошиейтед прес.

Виждам как десетки афганистански цивилни биват убивани от грабители, от талибани, чиято цел е да убиват безразборно невинни афганистански цивилни в името на царството на терора, което искат да наложат, отбеляза Схефер, който е на посещение в Афганистан. Никога не съм срещал войник на НАТО, който умишлено да убие невинен афганистански цивилен, подчерта той.

Схефер направи този коментар във връзка с критиките на ООН към Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан под командването на алианса (ИСАФ), че са причинили тревожно много жертви сред цивилното население, отбелязва Асошиейтед прес.

Афганистанският президент Хамид Карзай заяви след среща с генералния секретар на НАТО, че правителството е засилило от началото на годината контактите си с талибаните. Представители на властите са се срещнали тази седмица с живеещи в изгнание лидери на ислямисткото движение, отбеляза Карзай. Според него се е увеличил броят на бунтовниците в Афганистан и съседен Пакистан, които са се обърнали към правителството през последните осем месеца. Карзай не уточни нито с кои талибански лидери е разговарял, нито къде. Имаме желание да водим диалог, подчерта той.