Шарли Ебдо с нова скандална карикатура на 3-годишния Айлян  (СНИМКИ)
Шарли Ебдо с нова скандална карикатура на 3-годишния Айлян (СНИМКИ) / БГНЕС, архив

Френският сатиричен вестник "Шарли Ебдо" за пореден път бе разкритикуван заради своя карикатура. Главен герой в рисунката отново е 3-годишният бежанец Айлян Кюрди, който се удави при опит да избяга с родителите си в Гърция.

"Шарли ебдо" ядоса руснаците с карикатури на падналия самолет (СНИМКИ)

"Шарли Ебдо" публикува карикатурата на загиналото дете с текста „Какво щеше да прави малкият Айлян Кюрди като порасне, ако не се беше удавил? Отговорът е: "да опипва жени в Германия".

Вестникът бе остро осъден в социалните мрежи и обвинен в расизъм. Потребители на Twitter нарекоха карикатурата „отвратителна", "расистка" и „просташка". "Срам ме, че някога симпатизирах на "Шарли Ебдо" и "Хора, вие сте болни", са сред коментарите в социалните мрежи.

"Шарли Ебдо" ни напомня, че няма проблем да сме расисти, стига да уверим всички, че това е сатира и свобода на словото", пише потребител нна Twitter.

Това не е първата скандална рисунка на вестника, в която е изобразен 3-годишният Айлян. През септември миналата година „Шарли Ебдо" публикува две карикатури с него.

„Шарли Ебдо" шокира света с карикатури на 3-годишния Айлян (СНИМКИ)

На едната над изобразеното мъртво дете стърчи реклама на "Макдоналдс", на която пише "Две хепи менюта на цената на едно". Заглавието на карикатурата е "Толкова близо до целта".

На другата край удавеното дете е изобразен човек, приличащ на Христос, като отгоре пише: "Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят". Заглавието отгоре пък гласи: "Доказателството за това, че в Европа господства християнството".

Повод за новата карикатура на „Шарли Ебдо" са стотиците оплаквания на жени, които бяха нападнати в новогодишната нощ в Кьолн. Около 40 на сто от случаите засягат обвинения в сексуално насилие. Мнозинството извършители са били от северноафрикански произход, според изявление на полицията. Повечето заподозрени са бежанци или нелегални имигранти.