Шансът еврозоната да се разпадне е 50%, смята Робърт Фицо
Шансът еврозоната да се разпадне е 50%, смята Робърт Фицо / снимка: БГНЕС, архив

Бъдещето на еврозоната е заложено на карта и има 50% възможност тя да се разпадне, заяви словашкият премиер Робърт Фицо.

„Смятам, че има 50% шанс еврозоната да се разпадне и 50% шанс да оцелее”, заяви той пред журналисти в Братислава. Според Фицо оцеляването на блока от 17 европейски държави ще зависи от управлението на кризата от страните членки.

Начинът, по който те ще реагират на призивите за по-голяма европейска интеграция, ще доведе или до „засилване на ЕС и на еврозоната, или до нейното разпадане”, счита той. В момент, когато кризата засегна тежко Гърция и заплашва да се разпространи в Испания и Италия, някои икономисти предлагат разделяне на еврозоната на две със силна част, обединяваща държавите от север, и по-слаба част с държавите от юг, за да им се позволи да възстановят икономиките си.

„Ако това се случи, Словакия трябва на всяка цена да остане в сърцето на еврозоната, поради това трябва да удържим обещанието си да консолидираме публичните си финанси в съответствие с правилата на държавите от еврозоната”, изтъкна Фицо, цитиран от БГНЕС.

Словакия, която е бивша комунистическа страна с население от 5,4 млн. души и се присъедини към ЕС през 2004 г. и в еврозоната през 2009 г., прие мерки за строги ограничения на разходите, за да консолидира публичните си финанси.