Шалкам: Без намеса в делото срещу медиците
Шалкам: Без намеса в делото срещу медиците / netinfo

 Никой няма правото да се намесва в делото срещу българските медицински сестри, заяви либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам в интервю за американското Радио Сауа, което излъчва на арабски език. Това съобщи електронното издание Либия Днес. Шалкам е казал това при срещата си с американския държавен секретар Кондолиза Райс.

Запитан дали на срещата му с американския държавен секретар Кондолиза Райс на 3 септември в Ню Йорк е станал въпрос за съдбата на обвинените в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН български медицински сестри и палестинския лекар, Шалкам е отговорил: "Този въпрос е от компетенцията на съда. Отговорих й както на нея, така и на всеки, който ми задава този въпрос, че това е правен проблем и никой няма правото да се намесва в решаването му. Ако все пак някой има такова намерение, то нека намесата бъде хуманитарна, в смисъл да помогнете на заразените деца или на техните семейства, както и на семействата, които вече са загубили някои от членовете си от тази зараза. От друга страна на политическо ниво ние с България нямаме нужда от посредници. Това заявих преди време и на българския външен министър. С правителството на България поддържаме постоянна връзка по случая", е посочил либийският външен министър.

Отново искам да заявя, че въпросът за делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар е правен и съдебен въпрос, никой, дори ръководителят Муамар Кадафи, няма правото да се намесва пряко или не в него, е добавил още Шалкам. /БГНЕС/