Сезонът на ураганите в Атлантика през 2008 г. ще бъде активен
Сезонът на ураганите в Атлантика през 2008 г. ще бъде активен / БГНЕС
Сезонът на тропическите урагани в Атлантическия океан през 2008 г. ще бъде активен, твърдят американски учени, цитирани от ИТАР-ТАСС. През идната година могат да се образуват 13 тропически бури, седем от които ще прераснат в урагани.

Три от тях ще бъдат много силни. Вероятността един от разрушителните урагани да достигне територията на САЩ в момента е 60%, смятат експертите от Университета на щата Колорадо. „Въпреки, че сезоните на ураганите през 2006 и 2007 г. бяха относително спокойни, ние имаме всички основания да смятаме, че в района на Атлантическия океан ще се наблюдава повишена ураганна активност“, отбеляза в тази връзка ръководителят на групата от метеоролози Уилям Грей.

Той смята, че периодът на увеличаване на ураганната активност ще продължи от 10 до 20 години. Този процес е цикличен и се активизира на всеки 25-40 години, пише БГНЕС. За последен път това явление се е наблюдавало в региона през 40-60-те години на ХХ век. Тогава в Атлантическия океан са се формирали огромен брой малки и големи урагани. Едновременно с това природно явление по никакъв начин не е свързано с глобалното затопляне, което се наблюдава на Земята, и не е резултат от парниковия ефект, убедени са учените.