Севернокорейски дипломат отрече Ким Чен-ир да е болен
Севернокорейски дипломат отрече Ким Чен-ир да е болен / снимкa: БГНЕС

Висш севернокорейски дипломат отрече твърденията, че лидерът на комунистическата република Ким Чен-ир е болен, определяйки ги като заговор. "Смятаме подобни информации не просто за нищожни, а за заговор", заяви Сон Ир Хо, главен преговарящ на Пхенян за нормализиране на отношенията с Япония.

"Вярваме, че целта е да се убеди обществото в нещо, което не е истина", заяви Сон Ир Хо. "Западните медии и преди са съобщавали лъжливи информации", отбеляза той. Председателят на севернокорейският парламент Ким Йон-нам пък не вижда проблем в това, че Ким Чен-ир не се появи на вчерашния военен парад в Пхенян по случай 60-годишнината от основаването на държавата.

"Няма проблем", заявил Ким Йон-нам пред японската агенция Киодо в отговор на въпрос за отсъствието на лидера. Ким Йон-нам е вторият човек в националната политическа йерархия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Вчера бе съобщено, че севернокорейският ръководител Ким Чен Ир може би е получил мозъчен удар. Ким (66 г.) страда от диабет и има проблеми със сърцето, но комунистическият режим пази в строга тайна здравословното му състояние.