/ Istock
Полицията в Северна Ирландия е разпространила неволно вчера имената и местоработата на всички свои служители. Тя отбеляза, че това поражда сериозна загриженост за служителите, които често стават мишена на екстремистки групи, предаде Ройтерс.

Фамилните имена, инициалите, местоработата и отдела на всеки са включени погрешно в отговор на искане за свобода на информация. Информацията беше публично достъпна на уебсайта на заявителя за около два часа и половина, преди полицията на Северна Ирландия да съобщи, че е била премахната.Към момента няма нищо, което да подсказва за някакви незабавни опасения за сигурността на хората, заяви на пресконференция помощник-главният полицейски инспектор Крис Тод.
 

Данните на служителите обаче са особено чувствителни в Северна Ирландия, тъй като много от тях "полагат големи усилия и правят всичко възможно, за да защитят самоличността и ролята си на полицаи", гласи изявление на представителния орган на служителите на реда Полицейска федерация на Северна Ирландия.

"Тя [информацията] е ограничена само до фамилното име и инициала, но и това ще представлява значителна загриженост за много от моите колеги, знам това, и ние ще гарантираме, че ще направим всичко възможно да смекчим всички установени рискове за сигурността", каза Тод.

Британското контраразузнаване МИ5 повиши нивото на заплаха от "вътрешен тероризъм" в Северна Ирландия на "тежко" (което означава, че атаката е много вероятна), след като офицер, който в онзи момент не бил на работа, беше тежко ранен през февруари след нападение с оръжие от страна на новата ИРА, една от малките екстремистки групировки, които са против мира.

Въпреки че от мирното споразумение1998 г. до голяма степен сложи край на три десетилетия сектантското насилие в Северна Ирландия, полицейските служители все още са обект на спорадични нападения от страна на дисидентски групи, които извършват бомбени нападения и атаки с огнестрелно оръжие, посочва Ройтерс.
Пламен Йотински/БТА