/ БГНЕС
С над 10% от населението, употребяващо марихуана (канабис), Франция, Испания, Хърватия и Италия оглавяват списъка в Европа, сочат данните, публикувани в уебсайта Landgeist.

Северна Македония е в челните редици на списъка с 6,6% и всъщност е водеща страна в Югоизточна и Източна Европа.

Ако според количеството изядено месо РС Македония е на последно място, то по отношение на марихуаната страната е "рамо до рамо" със западноевропейските държави.

РС Македония е отбелязана на картата като страна, в която марихуаната е разрешена за медицински цели.

Уточнява се, че за целите на проучването са използвани данни какъв процент от населението е употребявало марихуана през последните 12 месеца. В обяснението пише още, че:

"Канабисът или марихуаната е психоактивно лекарство от растението канабис, което се използва предимно за развлечение или като лекарство. В повечето държави употребата на канабис все още е незаконна. През последните години все повече страни започнаха да декриминализират и дори да легализират употребата на канабис."

В Европа има само една държава в, където канабисът е легален - Малта. Там той може да се отглежда в социални клубове за канабис, които могат да го разпространяват между членовете, до максимум 7g на ден и 50g на месец.

Въпреки че употребата и продажбата на канабис в Нидерландия се толерира при определени условия от десетилетия, той все още не е легализиран.

В повечето европейски държави канабисът все още е нелегален. В някои страни употребата и притежаването на малки количества канабис за лична употреба е декриминализирано и консумацията му на обществени места все още е незаконно.