Северна Корея ускорява разработването на ядрените си програми
Северна Корея ускорява разработването на ядрените си програми / снимкa: БГНЕС

Съветът за сигурност осъди единодушно изстрелването на 5 април на ракетата с голям обсег от Северна Корея и изтъкна, че то противоречи на наложената от световната организация забрана. Извънредното заседание беше свикано по искане на Япония. Текстът не бе гласуван като резолюция, тъй като Китай и Русия, които имат два от петте гласа с право на вето в 15-членния съвет, се противопоставиха, посочва ДПА.

 

Самата Северна Корея обяви, че преговорите за ядрената й програма са безполезни, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като цитираха агенция КЦТА. В знак на протест срещу декларацията на Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея ще бойкотира шестстранните преговори и ще засили способностите си за ядрено възпиране. Освен това Пхенян ще поднови дейността на ядрените съоръжения и ще обмисли дали да изгради ядрена централа с реактор с лека вода.

 

Китай призова всички страни за спокойствие и сдържаност след като Северна Корея съобщи, че се оттегля от шестстранните преговори във връзка с ядрената й програма, предаде Ройтерс. "Надяваме се всички страни да реагират със спокойствие и сдържаност и да защитят постигнатия напредък в шестстранните преговори", заяви говорителят на китайското външно министерство Цзян Юй.

 

В същото време Русия призовава КНДР да спазва резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН и положенията на Съвместната декларация на Китай, Северна и Южна Корея, Русия, САЩ и Япония от 19 септември 2005 г. Тя призова севернокорейската република да се върне на масата на преговорите в името на намирането на надеждни мирни решения за осигуряването на безопасността в Североизточна Азия за всички страни в този регион. Това се казва в изявление на руското външно министерство.

 

Американският президент Барак Обама приветства "ясното и единно послание", което Съветът за сигурност на ООН отправи към Северна Корея с декларацията, осъждаща изстреляната от Пхенян ракета с голям обсег, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Асошиейтед прес.

           

"Президентът приветства ясното и единно послание на Съвета за сигурност на ООН, който осъди неотдавнашното изстрелване на ракета "Таеподон" от Северна Корея, потвърди, че то нарушава международното право и заяви, че ще има последици за Северна Корея", посочи говорителят на Белия дом.

            

Китай винаги е призовавал всички страни от шестстранните преговори за сътрудничество и преодоляване на препятствията пред постигане на споразумение. Според китайската република шестстранните преговори са изиграли положителна роля и са постигнали забележителни резултати през годините.