Северна Корея унищожава ядрения реактор в Йонбьон
Северна Корея унищожава ядрения реактор в Йонбьон / снимкa: БГНЕС
Северна Корея разруши днес най-видимия символ на ядрената си програма - 20-метровата охладителна кула на ядрения реактор в Йонбьон, в потвърждение на ангажимента си да спре производството на плутоний за атомни бомби, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейската телевизия Ем Би Си, която имаше екип на мястото на събитието, съобщи, че събарянето на кулата станало малко след 7 часа по Гринуич. Сред присъстващите били върховният експерт на американския Държавен департамент по Северна и Южна Корея - Сун Ким и представители на медии от САЩ, Китай, Япония и Русия.

Разрушаването на кулата е символичен жест в отговор на американските отстъпки, след като Пхенян декларира вчера ядрената си програма. По първоначални данни документът, който бе представен шест месеца по-късно от обещаното и все още не е оповестен пред обществеността, дава обща представа за количеството плутоний, което е било произвеждано в Йонбьон, но не и подробности за бомбите, които вероятно са били правени там.

Декларацията бе предадена днес от Китай на останалите четири страни, участващи в преговорите със Северна Корея. Преговорите продължиха над пет години, като многократно бяха отлагани и прекъсвани.

Само преди 20 месеца Пхенян шокира света, като направи подземен ядрен опит, за да затвърди статута си на ядрена сила. Това предизвика обрат в твърдолинейната политика на САЩ към Пхенян и доведе до първите стъпки на Северна Корея да ограничи ядрените си разработки.

Миналата година севернокорейските власт изключиха реактора си в Йонбьон и след това започнаха да разглобяват ядрените си инсталации под наблюдението на американски експерти.