Северна Корея се въоръжава с безпилотни самолети
Северна Корея се въоръжава с безпилотни самолети / БГНЕС, архив

Северна Корея разработва безпилотни самолети, които да поразяват цели на ниска височина. Те могат да нанасят удари по цялата територия на Южна Корея. Това съобщи южнокорейската агенция Рьонхап, позовавайки се на правителствени представители.

Пхенян разработва безпилотни самолети за поразяване на крилати ракети, летящи на ниска височина. Тези дронове могат да нанасят удари до 600-800 километра. Те са дълги 5,8 метра, широки са 5,8 метра и имат максимална скорост от 400 км в час. В навигационното им оборудване се въвеждат координатите на целите, а след унищожението на тези цели самолетите се самовзривяват.

Смята се, че през 2010-2011 г. Северна Корея е купила вероятно от Сирия американски безпилотни самолети-мишени MQM-107D Streaker, които е променила като самонасочващи се атакуващи безпилотни самолети, пише БГНЕС.

Миналата година три такива самолети на Пхенян, но с разузнавателни, а не нападателни функции паднаха в Южна Корея. Последният от тях падна в края на октомври. Те бяха оборудвани с японска видеотехника.