Северна Корея поиска мирен договор с Юга
Северна Корея поиска мирен договор с Юга / снимка: Reuters

Северна Корея призова към дискусии, за да бъде сключен мирен договор, който да замени примирието, сложило край на Корейската война (1950-1953 г.). Това съобщиха официални севернокорейски медии, цитирани от Франс прес.

Външното министерство в Пхенян отправя този призив месец след посещението на американския специален пратеник Стивън Бозуърт в Северна Корея, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Корейската война завърши с примирие, но без мирен договор и технически погледнато, полуостровът и до днес е в състояние на война. За сключване на мирен договор между двете Кореи ще са необходими също подписите на САЩ и на Китай, участници в корейския конфликт, посочва АФП.

По случай Новата година Северна Корея призова да се сложи край на враждебните отношения със САЩ, припомня агенцията. Според Вашингтон Северна Корея трябва да демонстрира добра воля, като се върне на масата на шестстранните преговори за ядрената й програма.

Пхенян предложи да бъдат подновени и преговорите за Корейски полуостров без ядрени оръжия, но само ако бъдат вдигнати санкциите срещу комунистическия режим, добавя агенцията.