Северна Корея изстреля 10 балистични ракети
Северна Корея изстреля 10 балистични ракети / netinfo

Руските противоракетни системи са засекли до 10 опита за изстрелване на ракети от страна на Северна Корея. Това заяви началникът на генералния щаб на руската армия Юрий Балуевски, цитиран от Интерфакс.

Изстрелванията се потвърдиха от системите ни за предупреждение, подчерта той. Според различните данни са изстреляни до 10 ракети. Някои твърдят, че става въпрос за различни видове, други смятат, че това са междуконтинентални ракети. Да, ракети имаше, но ще уточним вида им само след като получим данните от предупредителните ни системи, допълни още Балуевски. Тази нощ Пхенян изстреля шест ракети, а малко по-рано Япония съобщи и за седма.

Пхенян потвърди, че е извършил изпитания с ракети през нощта, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на японската телевизия Ен Ейч Кей. Представител на севернокорейското външно министерство заяви пред японски журналисти, че изпитанията са въпрос от областта на националната сигурност на КНДР.

Според японското Управление за отбрана Северна Корея е изпитала три вида ракети, посочва ИТАР-ТАСС. Първата, четвъртата и петата ракета са били тактически ракети от типа "Скъд" с малък обсег. Втората и шестата ракети са били балистични ракети тип "Нодон" със среден обсег до 1300 километра. Третата поред изстреляна ракета е била балистичната "Таеподон - 2" с голям обсег, за която се смята, че може да достигне до Хавайските острови или дори до Аляска.

Пхенян е изстрелял на обед още една ракета, казаха представители на южнокорейското военно министерство.

Според тях това е станало в 17.22 ч. местно (11.22 ч. българско) време. Ракетата е паднала във водите източно от Корейския полуостров и най-вероятно е била със среден обсег на действие.

Южна Корея заклейми изпитанията на севернокорейските ракети, предаде Франс прес. Сеул призова Пхенян да сложи край на провокативните действия и да се върне на масата на
многостранните преговори по ядрената си програма.

Северна Корея ще бъде смятана за отговорна за последствията от ракетните тестове, каза Сух Чху Сук, съветник на южнокорейския президент Но Му Хен. Той обяви действието на Северна Корея за необмислено и подчерта, че то ще повиши изолацията на Пхенян на международната сцена.

Белият дом предупреди Северна Корея да не извършва повече провокации като изстрелване на още балистични ракети и увери, че Съединените щати ще вземат всички необходими мерки, за да защитят себе си и своите съюзници, предаде Ройтерс.

Съединените щати остро осъждат изстрелването на ракети и нежеланието на Северна Корея да се вслуша в призивите на международната общност за сдържаност, заявил говорителят на Белия дом Тони Сноу. "Ние се консултираме с партньорите си за следващите стъпки" в отговор на действията на Пхенян, добавил Сноу.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес по искане на Япония заради изстрелването на севернокорейските ракети, обяви френският посланик в Обединените нации Жан-Марк дьо ла Саблиер.

Току-що получих от японския посланик молба за свикването на Съвета за сигурност след изстрелването на ракети от страна на Северна Корея, посочи в комюнике френският посланик, който председателства през юли 15-членния Съвет. Шутаро Омура, съветник в японската мисия, уточни, че заседанието трябва да започне в 10.ч. местно (17ч. българско) време.

Япония призова Северна Корея да прекрати разработването на ракети и техния износ, предаде Ройтерс, цитирайки Шиндзо Абе, главен секретар и говорител на японското правителство. На специална пресконференция Абе подчерта, че Япония има намерение
да вземе "сурови мерки" във връзка с ракетните изпитания на Пхенян, без да уточнява какво има предвид, предаде ИТАР-ТАСС.

<!--Citat--> 

Като наказание срещу изпитанията на ракети тази нощ Токио забрани на севернокорейски ферибот достъпа до японските пристанища, предаде Франс прес.

Фериботът "Ман Гьон Бон 92" няма да им право да акостира на японски пристанища за срок от 6 месеца. Този кораб е основната връзка между Япония и Северна Корея, припомня агенцията. Не за първи път Токио забранява достъпа на този кораб до пристанищата си. Страната подозира екипажа му, че извършва контрабанда и шпионира в полза на Пхенян.

Северна Корея може би планира още тестове на ракети, предупреди австралийският външен министър Александър Даунър, цитиран от Ройтерс.

Австралийският дипломат номер едно осъди опитите на Северна Корея от тази нощ. Даунър подчерта, че Австралия разполага с информация за нови изтрелвания на севернокорейски ракети утре или около тази дата, предаде Франс прес.

Севернокорейският посланик в Канбера е бил привикан от външния министър да даде обяснения за опитите. Той ги е оправдал със заплахата, надвиснала от страна на САЩ над Пхенян.

Австралия е една от малкото държави, която има дипломатически връзки с Пхенян. Като израз на протеста й срещу опитите с ракетите Канбера анулира посещение на свой висш
правителствен представител в Северна Корея и обеща да затегне ограниченията за пътуване в Австралия на севернокорейски представители.

Австралийският премиер Джон Хауард призова Пекин да използва влиянието си над Пхенян, за да го върне на масата на многостранните преговори по ядрената му програма.

Изстреляните севернокорейски ракети са паднали в район, който е по-близо до Русия отколкото до Япония, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на данни на японското министерство на отбраната. Министерството разпространило карта, на която са отбелязани местата на падане на шестте ракети. Всички се намират в северозападната част на Японско море. Според японските експерти ракетите са "потънали" в 200-милната ексклузивна
икономическа зона на Русия. Една от ракетите паднала на няколко десетки километра от Находка.

Времето на изстрелване на севернокорейските ракети беше избрано да съвпадне със старта на совалката Дискавъри от космодрума Кенеди във Флорида. Това съобщи Си Ен Ен, като се
позовава на високопоставен представител на Държавния департамент, предаде ИТАР-ТАСС.