Северна Корея и Китай се разбраха по кризата на Корейския полуостров
Северна Корея и Китай се разбраха по кризата на Корейския полуостров / снимка: БГНЕС, архив

Северна Корея и Китай постигнаха консенсус по кризата на Корейския полуостров след среща днес в Пхенян между севернокорейския лидер Ким Чен-ир и члена на китайския Държавен съвет Дай Бинго, предадоха ДПА и Ройтерс, като се позоваха на агенция Синхуа.

"След откровени и задълбочени преговори двете страни постигнаха консенсус по двустранните отношения и ситуацията на Корейския полуостров", посочва Синхуа.

Срещата, която не беше обявена от Пекин, се състоя в момент на нарастващо напрежение в региона след севернокорейския артилерийски обстрел срещу южнокорейски остров миналия месец. Ройтерс цитира Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), според която двамата са разговаряли "по въпроса за укрепване на отношенията на приятелство и сътрудничество между двете страни и по редица въпроси от взаимен интерес".

САЩ настойчиво призовават Китай да обуздае своя съюзник, след като КНДР атакува остров Йонпьон и разкри, че е постигнала напредък по ядрената си програма. "Голяма част от нестабилността се дължи на безразсъдното поведение на севернокорейския режим, което се допуска от неговите приятели в Китай", каза председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили адмирал Майкъл Мълън на пресконференция в Токио.

Южна Корея заплашва да предприеме ответен удар срещу Севера, ако Пхенян извърши нова атака. "Тъй като тези провокации продължават и изглежда зачестяват, наистина смятам, че опасността нараства и трябва да се предприемат стъпки за тяхното спиране", заяви Мълън. По думите му САЩ искат подходящи военни връзки с Китай, а не контакти "отвреме навреме". Той оправда съвместните военни учения с Южна Корея край западния бряг на Корейския полуостров, като каза, че Жълто море е свободна зона, където американската армия е действала и ще продължи да действа, пише БГНЕС.

"Каквото и да се предприема - действия или реакции, те трябва да бъдат много внимателни, за да гарантираме, че няма да се стигне до ескалация, че те ще бъдат пропорционални, като същевременно изпратим много силен сигнал, че провокациите трябва да спрат", заяви Мълън.