/ ThinkStock/Getty Images
Северна Корея обвини Съединените щати, че произвеждат биологични оръжия в Украйна, като повтори руското твърдение, отхвърлено от ООН през март.

През февруари съюзникът на Москва Пхенян заяви, че политиката на САЩ е "основната причина за кризата в Украйна", а този месец официално призна двата самопровъзгласили се проруски сепаратистки региона в Източна Украйна, което накара Киев да скъса дипломатическите си отношения със Северна Корея.

Вашингтон "създаде много биологични лаборатории в десетки страни и региони, включително в Украйна, в нарушение на международните договори", заяви днес официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA), като се позова на това, което според нея е било "установено" от Русия.

През март Москва обвини Вашингтон, че финансира изследвания за разработване на биологични оръжия в Украйна, която бе нападната от Русия преди пет месеца.

Вашингтон и Киев отрекоха съществуването на лаборатории, предназначени за производство на биологични оръжия в Украйна, като Съединените щати заявиха, че обвиненията са знак, че Москва може сама да използва такава тактика.

Идзуми Накамицу, заместник-генерален секретар на ООН по въпросите на разоръжаването, също заяви през март, че на ООН "не е известно да има програма за биологични оръжия в Украйна". 
БГНЕС