/ БТА
Северна Корея разполага с достатъчно плутоний и уран, за да произведе поне двуцифрен брой ядрени оръжия, заяви южнокорейски депутат, като се позовава на данните от южнокорейското разузнаване.

Разузнавателната служба съобщи, че има възможност Пхенян да извърши седми ядрен опит след президентските избори в САЩ на 5 ноември, заяви Лий Сонг-квон, член на парламентарната комисия по разузнаване.

През юли доклад на Федерацията на американските учени заключи, че Пхенян може да е произвел достатъчно количество ядрени материали за създаването на до 90 бойни глави, но вероятно е сглобил около 50.

Севернокорейските държавни медии рядко отразяват посещения на лидера Ким Чен-ун в съоръжение за обогатяване на уран, отбеляза Лий.

Според него огласеното по-рано този месец медийно съобщение вероятно е имало за цел да изпрати послание до Вашингтон преди президентските избори в САЩ.

"Беше ми казано, че икономическото положение е тежко, така че може да се тълкува като действие за вдъхване на доверие в жителите“, каза Ли.

Пхенян твърди, че арсеналът му от ядрени оръжия и балистични ракети, които да ги носят, е необходим за противодействие на заплахите от страна на САЩ и техните съюзници. Освен това севернокорейското ръководство ги смята за въпрос на национален престиж и доказателство за мощта на страната, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА