Ким Чен-ун
Ким Чен-ун / БГНЕС
Въпреки че се бори с вълна от COVID-19, Северна Корея изглежда използва дните преди първото посещение на американския президент Джо Байдън в Южна Корея, за да се готви за тест на междуконтинентална балистична ракета (МБР), съобщиха южнокорейски и американски представители, цитирани от Ройтерс.

Има индикации, че ракетата ще бъде изстреляна съвсем скоро, заяви южнокорейският заместник-министър на националната сигурност Ким Тае-хьо на брифинг в Сеул.

Ако има малка или голяма севернокорейска провокация по време на визитата на Байдън, ние сме подготвили план Б", каза той. Този план предвижда готовност за отбрана на обединените сили на САЩ и Южна Корея, готовност на командните и контролните системи, дори ако това изисква промяна на графика на посещението на Байдън, изтъкна високопоставеният южнокорейски представител.

Американски представител, който пожела анонимност, заяви, че последните разузнавателни данни показват, че Северна Корея може да извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета още утре или в петък.

Очаква се Джо Байдън да пристигне на няколкодневна визита в Южна Корея в петък.
БТА