Ким Чен ун Северна Корея ракети
Ким Чен ун Северна Корея ракети / БГНЕС
От 21 до 23 март северна Корея е извършила изпитания на нов подводен дрон, способен да носи ядрен заряд, който при детонация може да предизвика "свръхмощно радиоактивно цунами", съобщи държавното радио "Гласът на Корея".

"Това секретно оръжие е ядрен безпилотен подводен боен катер. Неговата мисия е тайно да плува под водата, да предизвиква свръхмощно радиоактивно цунами чрез подводна експлозия, за да унищожи и разруши групировки от вражески кораби и пристанище", се казва в информацията.

Сеул: Северна Корея е изстреляла неустановен брой крилати ракети

По време на учението новият севернокорейски подводен дрон се е движел на дълбочина от 80 до 150 метра в продължение на повече от 59 часа и се взривил във водите край източното крайбрежие вчера, съобщи агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Отбелязва се, че безпилотният самолет е бил изпратен в район за учения близо до провинция Хамгьон-Намдо на източния бряг на Северна Корея на 21 март.    "Изпитанията точно оцениха всички тактически и технически характеристики на ядрения безпилотен подводен щурмови апарат, потвърдиха неговата надеждност и доказаха безупречната му способност за нанасяне на смъртоносен удар", съобщи "Гласът на Корея".

Тестът е бил ръководен лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
 
Пламен Йотински/БТА