Сесилия Саркози задвижва политиката, пише Сънди таймс
Сесилия Саркози задвижва политиката, пише Сънди таймс / БГНЕС
Усилията на първата дама на Франция да реши кризата с медиците в Либия и заразените с вируса на СПИН деца са отразени в голяма статия в "Сънди таймс", озаглавена: "Сесилия, ангел на милосърдието, задвижва политиката".

Направеното от Сесилия Саркози спонтанно предложение за лечение на децата, без да се консултира със съпруга си – президента на Франция, постави под светлината на прожекторите бившия модел, след като тя избягваше публични изяви по време на президентската кампания, отбелязва лондонското издание.

Във вторник, когато либийският Върховен касационен съд потвърди присъдата на медиците, независимата Сеселия отиде да се срещне с полковник Кадафи, за да обсъди съдбата и на двете страни – заразените деца и обвинените за тяхното заразяване. След като прекара 90 минути насаме с Кадафи в шатрата, където той обича да приема гости, Сесилия посети медицинските сестри, които са в затвора от 1999 година, преди да прелети над пустинята, за да види децата. По-късно вечерта Сесилия се срещна втори път с Кадафи, за да помоли за милост към медицинските сестри.

Перспективите за тяхното помилване се увеличиха, след като четири страни, сред които България, се съгласиха да платят 200 милиона паунда на семействата на заразените деца, посочва "Сънди таймс".