Сесилия планирала десант на командоси, за да освободи медиците
Сесилия планирала десант на командоси, за да освободи медиците / netinfo

В книгата си "Раздели", която ще излезе днес, френските журналисти Микаел Дармон и Ив Дере разказват за освобождаването на българските медици от Либия, като за акция на командоси. Изпратена от Никола Саркози да преговаря за освобождаването им, Сесилия Саркози тогава първата дама на Франция, решава след часове преговори по освобождаването "да превключи на по-висока скорост". Тя предлага на полицаите от охраната си да превземат със сила затвора, където са държани българските медици, разказват двамата журналисти в книгата си."Сесилия разкрива своя план пред хората си и им подхвърля с предизвикателен тон: "Сега ще видим колко сте мъже!", твърдят авторите.

Според тях бодигардовете трябвало да разбият ключалките на килиите в затвора Джудейда с пистолетни изстрели. Предвидено било "в разгара на суматохата" медсестрите да напуснат затвора бягайки и да се качат в джипове, които да потеглят с пълна скорост към летището "без сирени и без буркани".

Междувременно стана ясно, че днес Сесилия Саркози ще се обърне към съда, за да поиска спирането на друга книга озаглавена "Сесилия", в която й се приписват изказвания, насочени срещу бившия й съпруг, личността му, обкръжението и министрите му, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на комюнике, изпратено от самата бивша съпруга на френския президент. "Голямо учудване и съжаление" изразява по този повод пред АФП авторката Ана Битон. "За основа на книгата послужи една продължителна връзка, поддържана години наред в рамките на моята работа като политически журналист", твърди авторката.