Терор в Париж. Десетки хора загинаха при серия от атентати във френската столица. Противоречива е информацията за броя на жертвите. Според CNN са загинали 153 души. Прокурорът на Париж Франсоа Моленс обяви, че броят на жертвите може да надхвърли 120. Ранени са над 200 души. Терористичните атаки са извършени на шест различни места в града.

Въоръжени лица и атентатори самоубийци атакуваха оживени ресторанти, барове и концертна зала на места в и около Париж на 13 ноември, убивайки десетки хора.

По първоначални данни петима нападатели може да са загинали при нападенията из града.

Според Моленс терористичните актове са извършени едновременно "на шест места във френската столица".

Извънредно положение, Франция затваря границите си

Президентът Франсоа Оланд определи това като безпрецедентно терористично нападение. В цяла Франция е въведено извънредно положение, а границите на страната ще бъдат затворени.

Над 112 убити в концертната зала "Батаклан"

Представител на полицията съобщи, че най-малко 112 души са загиналите в парижката концертна зала "Батаклан", където нападатели взеха заложници, предаде АП.

Префектът на парижката полиция Мишел Кадо заяви, че нападателите в залата са се самовзривили с колани с експлозиви, когато полицията се приближила към тях и убили четирима души, предаде АП. Според полицейския началник въоръжените лица първо засипали кафенетата пред залата с картечен огън, а после влезли в "Батаклан" и убили още хора, преди силите за сигурност да щурмуват сградата.

Източник от полицията описва гледката вътре в сградата като "касапница".

Серия от нападения в Париж над 150 жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

CNN предава разказ на очевидец, който се е намирал в „Батаклан", когато терористите са влезли в концертната зала. Двама облечени в черно мъже, въоръжени с AK-47, са започнали да стрелят в хората, и когато ранените са се свличали, са ги разстрелвали. Двамата не са носили маски и не са казали нищо. Стрелбата е продължила 10 до 15 минути, което е докарало тълпата в малката концертна зала до паника. Свидетелят съобщава, че преди да избяга е видял телата на най-малко 20 до 25 мъртъвци на пода.

Взривове до стадион "Стад дьо Франс"

Една група нападатели е била на стадион "Стад дьо Франс" в северното предградие "Сен Дени", където по това време се играел приятелският мач между националните отбори по футбол на Германия и Франция, а на приблизително по същото време втората група е атакувала в града. Предполага се, че всички нападатели са мъртви, въпреки че властите търсят възможни съучастници.

Загиналите при терористичния акт в района на "Стад дьо Франс" са четирима, съобщи телевизионният канал "И-теле", цитиран от ТАСС. По негови данни 11 души "са тежко ранени и животът им е в опасност". Още най-малко 14 души също са ранени.

Атентатори самоубийци предизвикали два взрива, а третият бил извършен с балони с газ, към които били прикрепени пакети с пирони. Един от парижаните, които били близо до взрива, бил спасен от мобилния си телефон. Устройството било във вътрешния джоб на якето му и в него се забила осколка, отбелязва ТАСС.

Разкриха подробности за нападенията в Париж

По данни на радио Франс енфо първият терорист се взривил пред разположен близо до стадиона ресторант за бързо хранене "Макдоналдс". Вторият взривил експлозивите си едновременно пред друг ресторант за бързо хранене, на "Кюик". След това било задействано и самоделното взривно устройство с балоните с газ. По всичко личи, че те са били с часовников механизъм.

Президентът Франсоа Оланд е присъствал на мача и е бил евакуиран след експлозиите.

Стрелба в Париж

Стрелба е имало и в ресторант, където мъж е открил огън с автомат "Калашников". Смята се, че нападателят е успял да избяга.

Радио "Европа 1" съобщи за още една стрелба във френската столица - в търговски център в центъра на града, предаде Ройтерс.

Серия от нападения в Париж над 150 жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Серия от нападения в Париж над 150 жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Видео: Ruptly