Серия от експлозии избухнаха в Цхинвали
Серия от експлозии избухнаха в Цхинвали / netinfo
Серия експлозии избухнаха в Цхинвали, столица на грузинския сепаратистки регион Южна Осетия, предаде АФП, позовавайки се на руските информационни агенции ИТАР-ТАСС и Интерфакс.

Руски военен говорител уточни за Интерфакс, че става въпрос за контролирани експлозии с цел унищожаване на снаряди, които не са избухнали по време на грузинската офанзива от нощта на 7 срещу 8 август, която бе отблъсната от масивна контраатака на руските части. Експлозиите са станали недалеч от лагер на министерството за извънредните ситуации, уточнява се от руските медии. При тях е бил ранен един военнослужещ, който е в болница без опасност за живота.

Президентът на Франция Никола Саркози обсъди по телефона с руския си колега Дмитрий Медведев обстановката в Грузия, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на канцеларията на френското президентство. Двамата президенти се уговорили да поддържат редовни контакти през следващите няколко дни, посочва Ройтерс.

Саркози настоял по време на разговора Русия да изтегли окончателно частите си от района на градовете Поти и Сенека, който е извън зоната на конфликта, избухнал между Русия и Грузия на 6 август. Информацията бе потвърдена и от агенция ИТАР-ТАСС, която цитира официално съобщение на Кремъл.

Белият дом предупреди Русия да не изгражда постоянни съоръжения в и около ключовото грузинско пристанище Поти, заявявайки че това би било в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

„Има много специфични изисквания за руското изтегляне. Изграждането на постоянни съоръжения и контролни пунктове противоречат на споразумението”, посочи говорителят Гордън Джондроу пред репортери. „Ние сме в контакт с различни страни, за да получим яснота”, посочи говорителят, докато президентът Джордж Буш отдъхваше на ранчото си в Тексас.

Руски танкове и части заеха днес позиции около Поти и високопоставен генерал съобщи тяхното намерение да останат там. Руски войници, подкрепяни от четири танка контролираха мост по пътя, водещ от покрайнините на Поти към град Сенаки, съобщи кореспондент на Франс прес.