Серия от бомбени нападения уби шестима и рани поне 25 в Багдад
Серия от бомбени нападения уби шестима и рани поне 25 в Багдад / снимка: Reuters, архив

Шестима шиитски поклонници загинаха и 25 бяха ранени при серия от бомбени експлозии в иракската столица Багдад, предаде Ройтерс. Пострадалите отивали към храм в северната част на Багдад за отбелязването на смъртта на средновековен шиитски светец.

Полицията съобщи, че един поклонник е бил убит, а 9 са ранени докато отивали към Кадимия, когато три мини избухнали в района Шула, в северозападен Багдад. В новата част на столицата пътна бомба, предназначена за поклонници, е убила двама и е ранила петима от тях, съобщава полицията. Три други пътни бомби са експлодирали в кварталите на Багдад Баяаа, Абу Дшеер и в североизточната част на града, съобщава полицията.

Нападенията бяха извършени по време на същото религиозно поклонение в Багдад, в което преди пет години 1000 души загинаха, стъпкани от тълпата на мост, водещ към храма на имам Муса ал Кадим в квартала Кадимия, отбелязва БГНЕС. През 2005 г. сред множеството от поклонници се понесе слух за бомбено нападение. Тълпата се опита да се разпръсне на Моста на имамите в Багдад и се стигна до блъсканицата, отнела живота на 1000 души, чиито трупове бяха осеяли реката под моста.