Украинският пристанищен град със стратегическо значение е бил атакуван с ракети, съобщават местните власти
Серия експлозии проехтяха в южния украински пристанищен град Одеса, съобщава Ройтерс.

На кадри в социалните мрежи се вижда дим, издигащ се от няколко места.

Очевидец отбелязва пред Франс прес за няколко експлозии и издигащи се стълбове дим. Агенцията отбелязва, че атаките са чути около 6 часа сутринта.Вероятно е ударена индустриалната зона на града, отбелязва вестник "Монд".
 
 
В акаунта си в Telegram Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, каза, че: "Одеса е била атакувана от въздуха, има сигнали за пожари в някои зони. Част от ракетите са били свалени от противовъздушната отбрана. Препоръчва се на хората да затворят прозорците си", предаде Франс прес.
Експлозиите, разтърсили тази сутрин Одеса – основното пристанище на Украйна, не са довели до жертви. Това съобщи украинската армия, предаде Франс прес.

След взривовете, проехтели около 06:00 ч. (03:00 по Гринуич), огромни стълбове черен дим и пламъци се издигнаха над индустриална зона в района, видяха журналисти от АФП.

Става дума за ракетна атака; жертви няма, заяви в комюнике Владислав Назаров, офицер от Оперативното командване „Юг“ на Украйна.

„Одеският регион е сред приоритетните цели на противника. Противникът продължава да следва коварната си практика да удря чувствителни инфраструктури“, каза той и припомни забраната да се публикуват данни за мястото и щетите от ударите.

„Руските нацисти предприеха удар с ракети, някои от които бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана“, посочиха по-рано в комюнике градските власти в Одеса.

Съобщено бе за пожари в някои зони; препоръчва се да затваряте прозорците, написа в Telegram Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър.

До момента историческият град Одеса сравнително малко бе пострадал от сраженията, отбелязва АФП.

По-късно Москва обяви, че е унищожила петролна рафинерия в Одеса, както и складове за горива.