Сергей Лавров започна визитата си в Китай
Сергей Лавров започна визитата си в Китай / БТА
В интервю пред китайски медии преди началото на визитата си руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва и Пекин са принудени да се развиват независимо от САЩ и да намалят зависимостта си от американския долар и западните системи на разплащане, за да осуетят, по думите му, американските опити за възпиране на технологичното им развитие, предаде Ройтерс.

"Трябва да намалим рисковете, свързани със санкциите, чрез укрепване на технологичната ни независимост, чрез преминаване към взаимни разплащания с национални валути и глобални валути, които служат като алтернатива на долара", каза в интервюто Лавров и добави: "Трябва да избягваме да използваме международните системи за разплащане, контролирани от Запада".

Русия и Китай трябва да укрепват двустранното стратегическо взаимодействие, особено в условията на създалата се в момента в света обстановка, заяви днес по време на срещата си с руския си колега китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС.

"В съвременната международна обстановка за нас е много важно да водим разговор като всестранни стратегически партньори и да укрепваме стратегическото си взаимодействие", каза Ван И в началото на преговорите си с Лавров.

Руският първи дипломат благодари на китайския си колега за поканата да посети "това фантастично кътче на Китай", както нарече един от най-живописните китайски градове - Гуейлин, където се провеждат преговорите. Преди срещата си с Ван И Лавров имаше възможност да направи кратка разходка с корабче по река Лицзян. На палубата руският първи дипломат се снима с маска, която му бе подарена от придружаващите го журналисти за рождения му ден вчера с надпис FCKNG QRNTN, шеговита закачка с въведените в цял свят противоепидемични мерки.

След визитата си в Китай Лавров ще продължи дипломатическата си обиколка с посещение в Южна Корея.
БТА