Сенатът на САЩ заседава 22 секунди
Сенатът на САЩ заседава 22 секунди / netinfo
Сенатът на САЩ се събра на заседание, което продължи само 22 секунди - колкото да не позволи на президента Джордж Буш да извърши назначения не по вкуса на демократите, предаде Асошиейтед прес.

Сенатът трябва да утвърждава основните президентски назначения, което е повод за постоянна конфронтация между Белия дом и сенаторите демократи. Когато обаче Сенатът е във ваканция, както е сега заради Деня на благодарността, президентът може да прави т.нар. назначения по време на парламентарна ваканция, които не подлежат на изслушване и утвърждаване на кандидатите. Назначените по този начин лица могат да служат на постовете си до края на сесията на Конгреса, което в този случай може да бъде до края на мандата на Буш.

Показателно за равнището на недоверието между Белия дом и демократите, лидерът на мнозинството Хари Рийд, който ръководи работата на Сената, обяви, че ще използва вероятно за първи път т.нар. заседания "про форма" като тактика Сенатът да продължи формално да работи, предотвратявайки назначенията по време на ваканция. Заседанието "про форма", по време на което не се осъществява законодателна дейност, задоволява конституционното изискване, че нито една от камарите на Конгреса не може да прекъсва работа за повече от три дни без съгласието на другата.

Сенаторът-демократ, който днес се нагърби доброволно със задачата да удари два пъти чукчето за началото и края на заседанието в празната зала, в която липсваха не само сенаторите, но дори и младите пажове, които служат за куриери, бе демократът Джим Уеб от Вирджиния.

Рийд обвини президента за безпрецедентната мярка, като напомни, че и Белия дом е блокирал няколко препоръчани от демократите кандидати за важни постове.

Според официалната история на Сената Буш е извършил 165 назначения по време на парламентарна ваканция, едно от най-спорните от които е това на Джон Болтън за посланик в ООН. Това го нарежда на четвърто място в новата история след републиканеца Роналд Рейгън с 243 назначения по време на ваканция, демократа Хари Труман със 195 и републиканеца Дуайт Айзенхауер със 193. Предшественикът му, демократът Бил Клинтън, е назначил 140 души без одобрението на Сената.