Сенатът на САЩ отпусна 70 млрд. долара за Ирак и Афганистан
Сенатът на САЩ отпусна 70 млрд. долара за Ирак и Афганистан / netinfo

Сенатът на САЩ прие законопроект за финансиране на правителството през финансовата 2008 година с 556 милиарда долара, съобщиха осведомителните агенции.

Документът бе одобрен с гласовете на 76 сенатори. 17 гласуваха "против". С него ще се финансира работата на 14 федерални учреждения без Пентагона, чийто бюджет от 460 милиарда вече бе гласуван отделно.

Няколко часа по-рано Сенатът одобри 70 милиарда долара за войните в Афганистан и Ирак, без да обвързва отпускането на парите с условия за изтегляне на американските войски от Ирак, както искаха демократите. Това е голяма победа за Буш и републиканците, отбелязват агенциите.

Поправката бе приета със 70 гласа "за" и 25 "против". Тя може да бъде поставена за гласуване гласувана и в Камарата на представителите още тази вечер. Ако 70 милиарда долара за операциите в Ирак и Афганистан бъдат окончателно одобрени, досегашните разходи на САЩ за двете войни ще достигнат около 670 милиарда долара.

Преди да одобри парите за Ирак, Сенатът отхвърли предложения от трима сенатори деветмесечен график за изтегляне на по-голямата част от 158-те хиляди американски войници от Ирак. Не бе приета и поправка, която целеше САЩ да спрат бойните си действия в Ирак до края на 2008 година и американската мисия там да продължи главно с контратерористични операции и обучение на иракските сили.