Американският сенат
Американският сенат / БГНЕС, архив
Сенатът на САЩ одобри правилата, по които ще протече процесът по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Гласуването премина строго по партийна линия - резолюцията бе приета с подкрепата на 53-мата републиканци в горната камара на Конгреса, а останалите 47 сенатори (45 демократи и двама независими, клонящи към партията) гласуваха против.

Започнаха дебатите в процеса за импийчмънт на Тръмп

Гласуването беляза края на първия ден от процеса в Сената вчера. Той приключи чак след полунощ днес.

Първият ден от процеса по импийчмънт премина под знака на гласувания строго по партийна линия. Сенатът отхвърли с 53 гласа "против" при 47 "за" предложенията на демократите да бъдат призовани редица свидетели, сред които началникът на канцеларията на президента Мик Мълвейни и бившият съветник на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

Започна процедурата по импийчмънт срещу Тръмп в Сената


Сега предстоят шест дни на излагане на аргументи за и против отстраняването на президента от обвинителите демократи и правната защита на Тръмп.

Процесът по импийчмънт ще бъде подновен днес в 13 ч. (20 ч. българско време). Думата ще имат демократите, които ще изложат своите аргументи за отстраняване на президента Тръмп.
БТА