Сенатът: Либия да изплати обезщетенията за Локърби
Сенатът: Либия да изплати обезщетенията за Локърби / netinfo

Съединените щати не бива да възстановяват дипломатическите си отношения с Либия, докато Триполи не изплати напълно договорените обезщетения на близките на жертвите при атентата над Локърби през 1988 г. Това се казва в резолюция, одобрена единодушно вчера от американския Сенат, съобщи Асошиейтед прес.

През 2003 г. Триполи пое отговорност за атентата срещу самолета на Пан Ам над шотландското градче Локърби и се съгласи да плати 2,7 милиарда долара като обезщетения на семействата на 270-те души, загинали при терористичния удар. Либия обаче все още не е изплатила последната вноска, която възлиза на около 2 милиона долара за всяко семейство или общо около 536 милиона долара.

Голяма част от пътниците от полет 103 на Пан Ам бяха от Ню Джърси и Ню Йорк, което накара конгресмени от двата щата да се присъединят към призивите на близките на загиналите Триполи да изпълни поетите ангажименти.

Сенатът призова правителството на президента Буш да не установява дипломатически отношения с Либия, докато либийският лидер Муамар Кадафи не изпълни обещанието си към семействата на жертвите, заяви сенаторът от Ню Джърси Франк Лотънбърг, който е
един от авторите на резолюцията заедно с Лидзи Греъм от Южна Каролина.

На 15 май САЩ обявиха, че до 45 дни ще възстановяват пълни дипломатически отношения с Либия като награда за решението на Триполи да се откаже от програмата си за производство на оръжия за масово поразяване, припомня Асошиейтед прес.