Сенатът гласува за забрана на симулацията на удавяне при разпити
Сенатът гласува за забрана на симулацията на удавяне при разпити / netinfo

Американският Сенат гласува за забрана на симулацията на удавяне и други използвани от ЦРУ груби техники за водене на разпит, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Законопроектът, който вече бе одобрен от Камарата на представителите, предвижда разузнавателната агенция да бъде задължена да се ограничава до 19-те методи, изброени в полевия наръчник на армията. Той бе подкрепен от 51 сенатори, а 45 гласуваха с "против".

Абсолютното мнозинство, с което текстът бе одобрен от 100-членния Сенат, не би било достатъчно за преодоляване на евентуално президентско вето, посочва Франс прес. Агенцията отбелязва по този повод, че законопроектът се е превърнал в поредния повод за конфликт между доминирания от демократите Конгрес и президента републиканец Джордж Буш.

През декември миналата година Белият дом заплаши, че Буш ще наложи вето, тъй като приемането на закона би попречило на Съединените щати да провеждат законни разпити на терористи от Ал Каида с цел извличане на информация, необходима за защита на живота на американски граждани. В началото на този месец президентството потвърди позицията си, че симулацията на удавяне не е мъчение.