Сенаторът Джон Маккейн пред демонстранти в Киев: Америка е с вас!
Сенаторът Джон Маккейн пред демонстранти в Киев: Америка е с вас! / снимка: БГНЕС

Американският сенатор републиканец и бивш кандидат за президент Джон Маккейн заяви днес в Киев пред стотици проевропейски настроени опозиционери, че имат подкрепата на САЩ, предаде АФП.

„Америка е с вас!”, извика той от сцената, издигната на площад „Независимост”, известен също като Майдана и превърнал се преди три седмици в център на протести. Между 200 000 и 300 0000 души демонстрираха там днес против обратния завой на украинската власт, отказала се от евроинтеграцията в полза на сближаването с Русия. Маккейн поздрави протестиращите на украински: „Здравей, Украйна! Здравей, Майдан!”.

От 21 ноември хиляди украинци протестират в Киев срещу отказа на президента и правителството да подпишат подготвяното три години споразумение за асоцииране с Европейския съюз, напомня агенцията.

Според официалния сайт на опозиционната партия „Баткившчина”, оглавявана от Юлия Тимошенко, излежаваща присъда, Маккейн е информирал днес дъщеря й Евгения за възможността да бъдат въведени „лични санкции срещу висши функционери на режима на Янукович, замесени в преследването на Юлия Тимошенко и репресиите срещу мирни демонстранти”, отбелязва БТА.

САЩ заявиха през седмицата, че обмислят санкции срещу украински представители във връзка с репресиите срещу опозицията, на чиято страна недвусмислено застана Вашингтон, припомня АФП.

Бивш премиер и съперничка на днешния президент Виктор Янукович в борбата му за висшия пост през 2010 г., Тимошенко е осъдена на 7 години затвор за злоупотреба с власт; опозицията вижда в случая политическо отмъщение. Снощи Джон Маккейн разговаря с трима лидери на украинската опозиция, включително със световния шампион по бокс Виталий Кличко и брат му Володимир, също боксьор. По-рано той бе приет от украинския външен министър Леонид Кожара, подчертал според ведомството, че „европейската интеграция е приоритет за Украйна”, предаде АФП.