Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Лидерът на малцинствата в Сената Чък Шумър и сенаторът Робърт Менендес поискаха от президента Доналд Тръмп незабавно да разсекрети мотивите на администрацията си за убийството на иранския командващ силите „Кудс“ Касем Сюлеймани.

„Изключително важно е въпросите на националната сигурност с такова значение да бъдат споделени своевременно с американския народ“, написаха Шумър и Менендес в писмо до Тръмп. Двамата депутати призоваха Тръмп да разсекрети известието си относно ракетния удар върху конвой, излизащ от международното летище на Багдад, който уби Сюлеймани и топ лидер на иракските шиитски милиции.

Тръмп избухна: Иран никога няма да има ядрено оръжие!


„Няма законно оправдание за класифицирането на това уведомление“, написаха сенаторите.

В писмото се отбелязва, че американските военни и служители на реда са прекарали голяма част от уикенда в подготовка за отведтен удар, обещан от Техеран след убийството на Сюлеймани.

Командирът на елитните сили „Кудс“ от Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, и Абу Махди Мухандис, висш член на подкрепяните от Иран шиитски народни милиции, бяха убити от въздушната атака на САЩ в Багдад в петък.
БГНЕС