САЩ са подготвили нов пакет санкции срещу Северен поток 2, който да погребе газопровода окончателно
САЩ са подготвили нов пакет санкции срещу Северен поток 2, който да погребе газопровода окончателно / getty images
Сенаторът Тед Круз от Републиканската партия очаква, че в близко бъдеще ще влязат в сила нови санкции срещу проекта "Северен поток 2", които окончателно да спрат изпълнението му, предаде РИА Новости.

Според него втората вълна от санкции е насочена към операции по изграждането на газопровода, засяга процеса на сертифициране и застрахователните компании. Републиканецът отбеляза, че втората вълна от ограничителни мерки е била подготвена "с хирургична прецизност, за да се предотврати завършването на строителството" на тръбопровода. Круз посочи, че това е "категоричен сигнал" за всички международни инвеститори.

„Този ​​проект, по мое мнение, никога няма да бъде стартиран и газът никога няма да бъде пуснат по тръбопровода“, каза той.

Сенаторът добави, че "втората вълна от санкции" ще бъде "подписана" в близко бъдеще, тъй като вече е преминала одобрението и на двете камари на Конгреса на САЩ.

По-рано операторът на проекта Nord Stream 2 AG обяви, че корабът за полагане на тръби "Фортуна" е започнал да работи по незавършения участък от "Северен поток 2" в германски води.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ бе спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода.

Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен самостоятелно от Русия, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Превод и редакция: DarikNews