Сенатор Джон Маккейн поиска въздушни удари срещу Сирия
Сенатор Джон Маккейн поиска въздушни удари срещу Сирия / Reuters

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Съединените щати трябва да оглавят международни усилия за защита на населението в главните сирийски градове с нанасяне на въздушни удари срещу силите на президента Башар ал Асад, предаде Ройтерс.

Вашингтон трябва да предприеме действия и да унищожи поне в част от сирийската територия противовъздушната отбрана на противника, каза сенаторът републиканец.

"Крайната цел на въздушните удари трябва да бъде налагане на зони за сигурност в Сирия, особено в северната част, където опозицията да организира силите си и да планира своите политически и военни действия срещу Асад", казва Маккейн, който бе републиканският кандидат за президент, победен от Барак Обама на изборите през 2008 г.

"Време е за нова политика. Едновременно с дипломатическата и икономическата изолация на Асад, ние трябва да работим с нашите съюзници, за да подкрепим опозицията в Сирия. Опозицията има нужда преди всичко да бъде освободена от натиска на танковете и артилерията на Асад", подчерта сенаторът, цитиран от АФП.

По-рано през деня сирийският заместник-министър на външните работи Файсал Мекдад заяви, че бунтът в Сирия има за цел да доведе на власт крайните ислямисти. Той обвини съседна Турция, че подкрепя "терористите", действащи в неговата страна, предаде Франс прес.

„Някои страни от арабския Магреб са управлявани в момента от религиозни партии и победата на тези салафистки партии бе възможна благодарение на парите на арабски страни като Саудитска Арабия и Катар, но подобни партии не могат да управляват в Сирия", допълни той, имайки предвид идването на власт на ислямистите в Либия и Тунис.

"Сирия се изправя пред Ал Кайда, Мюсюлманските братя и престъпници, които водят опасни операции и приписват отговорността на сирийското правителство," подчерта той по повод на насилието, което според Дамаск е дело на "въоръжени терористични банди".

По време на бунта в Сирия по данни на ООН са загинали над 7500 души, повечето цивилни.

Сенатор Джон Маккейн поиска въздушни удари срещу Сирия
netinfo