/ iStock/Getty Images
Повече от 1,7 милиона секретни документа, касаещи всички аспекти от дейността на полските въоръжени сили, се появиха в свободен достъп в интернет. Това съобщи днес полският сайт Onet.pl, цитиран от Франс прес и ТАСС.

В интернет е изтекла информация за въоръжението, боеприпасите, наличието на резервни части, обмундированието на сухопътните части, военновъздушните сили и флота. Част от данните касаят военната техника, която Полша е купила от САЩ, Германия и Израел.

"Тези материали струват огромна сума пари. Това са стратегически данни, до които иска да се добере руското разузнаване. Те дават база за точни изчисления какво е материалното състояние на военните подразделения, с какви резерви разполагаме, какви подразделения смятаме за приоритетни, и като цяло за отбранителните способности на страната ни", коментира пред сайта Onet.pl бившият началник на военното контраразузнаване генерал Пьотър Пител.

Полското министерство на отбраната обяви, че е започнало разследване за възможно изтичане на бази данни за армейско оборудване след съобщението на сайта Onet.pl.

Случаят се анализира подробно от службите. В момента се изяснява дали теч и ако да, дали източникът е от полските въоръжени сили, заяви министерството на отбраната. То отбеляза, че разглежда като възможни "няколко сценария".

Предполага се, че изтичането е станало в град Бидгошч, където се намира командването на логистичното планиране на инспекцията за материално осигуряване на въоръжените сили в резултат на грешка на някой от служителите му.

 
БТА